SEYREK AİLESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
GÜNÜN SÖZÜ
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» Sitenin varlığından haberli misiniz?
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyPaz Ara. 12, 2010 4:24 am tarafından melik

» Ufak tefek bazı değişikler.
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyPerş. Kas. 25, 2010 3:36 am tarafından ozkaan

» BAŞARILAR:
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyPtsi Kas. 08, 2010 12:55 am tarafından ozkaan

» İĞRENÇ ESPRİLER
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyCuma Kas. 05, 2010 7:37 pm tarafından menzile

» kelime üretme oyunu
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyC.tesi Eyl. 11, 2010 11:54 pm tarafından muhittin

» katılımsız programlar
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyC.tesi Haz. 12, 2010 12:20 am tarafından ozkaan

» Ispanaklı yumurta oyunu
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyCuma Mayıs 14, 2010 2:24 am tarafından ozkaan

» Öğrencim İlayda Bayrak şiirini okuyor
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyCuma Mayıs 14, 2010 2:07 am tarafından ozkaan

» Benim Öğrencilerim. Nasıl oynamışlar... finale dikkat
mahalle maçlarındaki futbol terimleri EmptyCuma Mayıs 14, 2010 1:29 am tarafından ozkaan

Istatistikler
Toplam 38 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: çiko

Kullanıcılarımız toplam 1721 mesaj attılar bunda 506 konu

mahalle maçlarındaki futbol terimleri

Aşağa gitmek

HERKES mahalle maçlarındaki futbol terimleri

Mesaj tarafından oguzhan.naim C.tesi Mart 07, 2009 9:49 pm

KALECİNİN BOYUNU AŞTI, GOL DEĞİL :
Eğer çekilen şut kalecinn 10-15cm (kaleci tutamasın kafi) üstünden gitmişse gol sayılmaz.. Sayılmaz ama bu kavga çıkmayacak anlamına gelmez..Her nolursa olsun daima kale ile kaleci aynı boydadır ve üstten giden top gol değeri kazanmaz.

TOP BENİM:
Yapılan maçta top kime aitse o kişi (bunu sadece kendi kabul etse de) çok değerli bi insandır. Top onun olduğu için ne kaleye geçer ne defansta durur. Forvete geçer ve gelen her topa saçma salak vurur, maçın içine eder. işte bu yüzden her yerde geçerli olan tek gerçek; Topun sahibi top oynamayı bilmez ve o kişi hiç biyerde sevilmez.

İKİNİZ ALIŞIN:
Alışmak, takımları seçmek anlamına gelmektedir ve o an orda bulunan kişiler arasında en iyi oynayan iki kişi takımları seçer(ben hep o iki kişiden biri oldum öhöm öhöm)
bu uygulamada genellikle şu yol izlenir: bahsi geçen o iki kişi karşılıklı geçerek birbirlerine doğru küçük adımlarla gelirler ve şu tekerlemeyi söylerler; "aldım verdim ben seni yendim gazeteye ilan verdim...falan filan.." die dewam eder.. bu şekilde birbirlerine iice yaklaşan kişilerden kim karşısındakinin ayağına ilk önce basarsa o, ilk oyuncusunu seçme şansını yakalar..

O SİZE GEÇERSE BİZ 2 KİŞİ ALIRIZ:
Futbol bilindiği üzere eşit oynanan bi oyundur(11-11).
Ama bu mahalle futbolunda pek geçerli olmayan bi kuraldır. Eğer ki maç esnasında 3 kişi maça katılmak isterse, kişilerden iyi oynayan bi takıma, kötü oynayan kişiler de diğer takıma geçer ve bu şekilde takımlar eşit(!) olur..

DİREK:
Genelde mahalle maçlarında kaleler taştır.. Ve bu taşlar sadece taş olmakla kalmayıp yeri geldiğinde uzar ve büyük bi kale direği olur.. Örneğin: Bi atak oldu ve çekilen şut o taşın üstünden geçti.. E şimdi gol mü deil mi? Eğer ki top taşın kale kısmına yakınsa goldür(çarpıp içeri girer lan) Ama aut kısmına yakınsa aut olur(çarpıp dışarı çıkar lan)..

PAZARDA ÖYLE Mİ YÜRÜOSUN LAN:
Dielim ki bi faul oldu ve frikik atışı yapılacak.. Baraj kurulur.. Bu baraj genelde 3adım(büyük), 5 adım(küçük) olur.. Ama bu barajın mesafesini ölçerken adımların büyüklüğü hep sorun olur.. Eğer atışı yapan barajı ölçüyorsa barajı uzak tutmak için büyük adımlar atar ve karşı takım oyuncuları bu durumda hep bir ağızdan: "Pazarda öyle mi yürüosun lann" der.. Ve baraj her defasında ilk ölçüldüğü gibi kalmaz.. (aynı olay penaltılarda da geçerlidir,9adım)

SİZDE DE OLDU:
Dielim ki maç esnasında bi pozisyonda faul oldu.. Eğer karşı takım buna sesini çıkarmamış ve pozisyon dewam etmişse bu faul unutuldu anlamına gelmez. ilk pozisyonda seslerini çıkarmayanların yapacağı olası bi faulde direk söylecekleri şey: "Sizde de oldu biz bişi demedik" olur ve oyun bi kaç saniyelik "heyytt höyttt"lerden sonra dewam eder..

KALECİ OYUNCU YOK LANNFaworim 1)
Maç kritiktir.. Son dakikalar oynanıodur ve kolayı kazanmaya an kalmıştır..Ama o da ne. karşı takım kalecisi topu alıp sürmeye başlamştr. İşte o an bu feryat-ı figan karşı takımdan dalga dalga yankılanır: "KALECİ OYUNCU YOK LANNNN.."

ATAN ALIR:
maçlar genellikle caddelerde veya boş arsalarda yapildigi için topun kaçma olasiligi olan çok yer vardir. Top bir yere kaçtiginda topu kaçiran takimin karsisindaki takim hemen,"Atan alir" der ve atan söylene söylene topu almaya gider..

ELIN AVANTAJI OLMAZ:
Rakip oyuncular birer birer kıvrak çalımlarla geçilmiştir.. Pozisyon artık osursan gol olacak kıvama gelmiştir.. Şut çekilir ve top nerden geldiği belli olmayan bi oyuncunun eline çarpar.. Eline çarpar ama top bi şekilde kaleye gider ve gol olur.. İşte o an golü yiyen takımın oyuncuları hep bi ağızdan: el vardı lann, frikik atın" der. Golü atanlarda buna cevap olarak: "Avantaj" derler..Altta kalmaya ve kola'yı kaybetmeye niyetleri olmayan karşı takım akabinde: "Ulan elin avantaji olmaz." diye bağırır.. Sonra maç boka sarar..

ADAMIN GOL DIYOOOOFaworim 2)
Eğer tartışmaya açık bir gol olmuşsa taraflar "-gol lennn,
-ne golüü olumm direeen üstünden geçtiii" die tartışmaya başlar.. işte o an golü yiyen takımın oyuncularından biri(kadir gecesinde doğmuş olasılığı yüksek olan, yalan sölemeyi beceremeyen ve tartışma yanlısı olmayan bi oyuncu) çıkar ve "GOL" der.. İşte o an karşı takım oyuncularından bunu duyan biri hemen tartışma mahaline gelir ve tartışmayı sonlandıracak lafı söler: "ADAMIN GOL DİYO".. Gol sayılır ama o melek gibi olan çocuk ya kaleye geçirilir ya da dövülür..

ABANMA YOK:
Penaltı atışlarında her ne pahasına olsun, dünyanın neresine gidersen git; kesinlikle abanma olmaz!!
Nedeni; bilinmiyor..

KALECİ DEĞİŞTİRDİN 2 PENALTI:
Penaltı olur.. o anki kaleci penaltı kurtarabilecek potansiyele sahip bi kaleci deilse hemen bi oyuncu kaleye geçer ve karşı takım o an o meşhur lafı sölerr;
"2 kere atarız!!"
Eger birinci penalti kaçarsa ikinci penaltıya geçilir;ama gol
olursa ikinci sans kullanilamaz..

KALEDE SON, SON 1, SON 2:
E takımlar hazır, top var, topun sahibi var ama kaleye geçecek bi baba yiğit yok.. İşte o zaman yapılacak tek uygulama vardır; Uyanık olmak ve pırlanta değerindeki o sözü söylemek; "KALEDE SONNNNNNN"...
Dier sıralama da seri şekilde dewam eder; "Son 1, Son 2, Son3..."
sonra en sona kalan salak kaleye geçer..

AT BAKALIM GENÇ, SAĞA MI SOLA MI?:
Maçlar genelde halka açık yerlerde olduğu için maçın ortasından insanların geçmesi çok normal karşılanır ve o insanları kimse yadırgamaz. Ama bu insanlardan bazıları belli ki küçüklüğünde futbola doymamıştır ve maç sahasından geçerken bi an küçüklüğü aklına gelir ve topu ister.. kaleci kim? diye sorar.. kaleci kaleye geçer ve o salak soruyu sorar: "Ne tarafa atayım, sağa mı sola mı?

ÖĞRETİRİZ:
maç esnasında eğer top taça çıkmışsa ve taçı kullanan takım yanlış kullanırsa karşı takım hemen:" öğretiriz" der ve taç onlara geçer..
(genelde taç çizgisi sahanın kenarındaki yol olur)

GEL BURDAN BAK LENN HİZA DA İŞTE:
Korner olur.. Korner kullanacak oyuncu topu korner atacağı yere koyar.. Ama o yer hiç bi zaman doğru yer olmamıştır.. Genelde top kaleye vurunca gol olma ihtimali yüksek olan yere konulur.. ama bu duruma karşı takım seyirci kalmaz ve topu doğru yere koyması için ön direğin(taşın)yanına gider ve:"olumm içeri gir biraz taa nerden kullanıosun len" der.. buna karşılık korneri atan oyuncu:"(ellerini birleştirip yukarı aşağı hareket ettirerek)ne olum hizada iştee,gel burdan bakkk" der..

SANKİ KUPA MAÇI:
Bu terim genelde kawga çıkan maçlarda kullanılır.. Taraflar birbirne girmiştir ve kavga da çok saçma birşeyden çıkmştır.. İşte o an biri gelir kavgayı ayırıp:" olum ne kavga ediosunuz lan sanki kupa maçı.."der ve kavga biter..(bu lafı diyen çocuk da muhtemelen "Adamın gol diyoo"da bahsettiğim çocuk)

GOL DEĞİL BORU:
Genelde gol sevinçlerinde kullanılan bi terimdir.. Jeneriklik bi gol atılır ve "GOL MÜ?" sorusuna: "GOL DEĞİL BORU" diye cvp verilir.. Kavgaya sebep değildir, aynı lafı maç içinde bi çok kez söylenebilir(boktan gollerde bile)..

YUMURTA OLUOOOO LANN:
Bu terimi kullanmak için öncelikle bi top alınır ve "Topun Sahibi" mertebesine ulaşılır.. Sonra olası bi topun üstüne oturma vakasında oturan kişiye: "topun üstüne oturma lann yumurta oluoo" denir..

BU TOP YAMUK OLUMM:
Maç yapılacak topun iyi veya kötü(yamuk) olduğunu anlamanın tek bi yolu vardır: Topu döndüre döndüre havaya atmak.. Eğer top havada dönmeye başladığı andan itibaren şekli şemali kayıyor ve tabiri caizse kıwırıyorsa o top yamukktur..

<<<<<<<<GÜNCELLENENLER>>>>>>>>

ÇİVİLİ KRAMPON YASAK:
Genelde maçlar toprak sahada oynanır. Bu durumda giyeceğin ayakkabının halı saha ayakkabısı veya beden eğitimi dersi için aldığın spor ayakkabı olması idealdir. Ama konu başlığıyla alakalı olan durumsa şudur; Çivili krampon giyen bir topçu maça katılabilmesi için 15-20 dk çivili kramponu olmayan biriyle tartışması gerekmektedir..ama her tartışma çivili kramponu olmayanın kazanmasıyla sonlanmıştır. İşte bu durumdan dolayı hiç bir mahalle maçında çivili krampon giyildiği görülmemiştir..
(çivili krampondan kasıt boktan plastik vida tabanlı kramponlardır)

MAHALLE MAÇI:
Mahalle kavramı bu maçlarda biraz değişim gösterir.. İki takım ele alalım.. Bütün oyuncular aynı mahallede yaşıyorlar, aynı parka takılıyorlar, aynı bakkaldan alışweriş yapıolardır.. hatta aynı kızlara yazdıkları bile görülmüştür.. Ama bu iki takım maç yaptıkları zaman(kupa maçı deil) maçın adı "Mahalle Maçı" olur.. Bazen satıcı arkadaşlarımız bizim sokakta oturduğu halde gidip arka sokağın(mahallenin) takımında oynadığı da görülmüştür..
bknz: eren acar

AHANDA DUTTUM GOŞ BIÇAH GETÜR KESECEM TOPU:
Bu terimi kullanabilmek için şunlar gereklidir:
-Maç sahasının yakınlarında bir eve sahip olmak
-50 yaş ve üzeri olmak
-Erkek olmak
-TC vatandaşı olmak
-Aksi ve gıcık bi insan olmak
-Mahallede pek sevilmemek
-Torunlarından başka çocuk sevmemek

Eğer bu şartlara uyuyorsanız bu terimi kullanmak sizin için hiç de zor olmaz..
Ne hikmettir bu insanlardan her yerde wardır ve olmaya dewam etmektedir(Ölenlere Allah rahmet eylesin, yaşayanların.......) neyse ağzımızı bozmayalım ne dioduk, heh, bu insanlar maçın en kritik anlarında ortaya çıkar ve "başım ağrıo", "kıçım ağrıo", "dometizzlerimi eziosunuzz lan" gibi bahanelerle maçı yarıda keserler.. Sadece maçı deil cinnet anlarına denk gelrisenz topu bile kesebilirler.. Hepsini saygıyla(!) anıoruz..


O KAÇLI O KAÇLI OLUMMM:
İşime yaramayan bi terim olmuştur her zaman.. Hatta kıl gidiyorum bile diyebilirim.. Hatta ve hatta bu lafı söyleyenin.... yani söylendiği zaman kendimi zor tuttuğum anlardan bi tanesidir.. Ne demek şimdi "o kaçlı o kaçlı olum".. Şu demek; Eğer maç kadroları aldım verdimden sonra kurulmuş ve takımlarda bi eşitsizlik olmuşsa yaşı küçük olan bi oyuncuyla rakip takımdan yaşı büyük olan bi oyuncu kıyaslanıp; "ohoo o kaçlı o kaçlı olumm" denir ve takımların eşitliğinin yaşlarla doğru orantılı olduğu vurgulanır..
bi ikincisi de eğer maç mahalle maçıysa ve kolasınaysa şu duruma dikkat edilir; "Karşı takımda en büyük kaçlı? Örneğin, 86lıysa diğer takımda da en büyük 86lı olmak zorundadır, eğer deilse kabul edilmez ve o 86lı arkadaş(ben) oyuna alınmaz.. Ama o 86lı arkadaş(yine ben) bu duruma razı olur mu? olmaz.. Al sana cillop gibi kavga nedeni işte..(bu terim bazen "O KAÇA GİDİO, O KAÇA GİDİO" die de sölenebilir)

5'TE DEVRE 10'DA BİTER:
90 dakikaya tekabül eden süre zarfıdır.. ölesine oynanan maçlarda geçerlidir..

10'DA DEVRE 20'DE BİTER:
Bu da 90 dakikaya tekabül eder ama bu sistem kola, dondurma ve çeşitli ürünler için yapılan maçlarda geçerli olur..

20'DE DEVRE 40'TA BİTER:
Böle bi sistem yok..

KALE KAÇ ADIM?:
(Çağrı Aktaş arkadaşımızdan esinlenerek yazıorum)
Normal bi kale boyutu enine 7.32 boyuna 2.44'tür.. Ama mahalle maçlarında böle bi ölçü olamayacağı için kaleler adımla ölçülür.. Ama bu ölçü normal adımlarla yapılmaz.. Ayaklar götüm götüm gider ve iki kaleyi de aynı kişi ölçer(ayakkabı no açısından). Maç esnasında herhangi bi katakulli olmasın diye de devre arasında kaleler aynı kişi tarafından kontrol edilir.

SEN ŞIMAYKIL OL BEN DE ARİF:
(Cenk'er Hocamdan esinlendim(Cenk'er Çelik))
Genelde maç aralarında şut çekişirken ya da 2-3 kişiyle oynarken kullanılan bi terimdir.. Herkes kendine yakın gördüğü bi topçunun ismini kullanır(ben kullanmadm hiç çünkü henüz öle biri yok) Bazen oyunda isim kullanmak yetmez top ayaktayken spikerlik de yapılır..
-Ariff aldıı ariff ariff vurdu gol olduu
-Şifo şifoo uzaktan çok sert bir şuttt we goll
-kaleci şımaykılldan süperr bi kurtarışş
-madidadan ertuğrulaaa
-ertuğruldan sergene
-sergen sergen sergenn..
-hakan şükür wurdu kafayı
-moldovan dışarı attıı
-rüştü yine bacak arasındannnn..
-yapma hayrettinnn

(o zamanlar bile wardı len hakan, ne hakanmışş bee)

BABAN İŞTEN GELDİ YEMEK YİİCEZ:
Bu terimi öle her anne kullanmaz.. Genelde topun sahibinin annesinin top daha fazla yıpranmasın diye uydurduğu bi yalandır. "5'TE DEVRE 10'DA BİTER" sistemli maçlarda oyunun yarıda bitmesine(8de falan) neden olur. Aslında baba işten gelmemiştir ve o anne daha yemeği ocağa koymamıştır.

3KORNER=1 PENALTI: (Yoğun istek üzerine..)
Bu kural sadece "tek kale" maçlarda geçerli olan bi kuraldır. Bu arada "tek kale" maç nedir onu da açıkliim bilmeyen ark.lar için: Kale veya kaleci kıtlığı yaşanan anlarda oynanan bi oyundur.. oyuncu sayısının tek sayı(5-7-9) olması oyun için avantajlı bi durumdur.. biri kaleye geçer geri kalan çift sayı ikiye bölünüp karesi alnır, sonra her iki sayının paydası eşitlenir ve taban artimetiğinden....öhöm öhöm karıştı bi sanie.. neyse takımlar ayarlanır we maça başlanır.. her atak aynı kaleye olduğu için kontra-atak, kanatlardan hücum, adam markajı, kademe, wer-kaç, koş-wur-kaç-tut-git-bak gibi terimleri kullanmak pek nasip olmaz.. Bu oyundan zewk almayan tek kişi kalecidir, ki ne yaparsa yapsın suçlu odur.. Yediği her gol de elbet kılın biri çıkar "takım tutuo lan bu" die kaleciyi suçlar ve bu kaleci sopa yiene dek bu dewam eder.. bir de degaj(doğrumu yazdm bilmiorum) muhabbetinde çok sopa yer kaleci, nereye atarsa atsın, kime atarsa atsın yine aynı mualemeyi görür.. Neyse konumuz 3korner=1penaltıydı ama onun dışında herşeyden bahsettm sanırım, pardon.. Böle maçlarda aslında korner kawramı ne kadar doğru bilmiorum.. Her çıkan top korner oluo kardeşim, bu top hiç mi auta çıkmaz.. bu ne lan bölee autunda bi onuru bi haysiyeti war.. ohh ne âlâ memleket her top kornerr olsunn, hatta korner olmakla kalmayıp 3 tane olunca 1 penaltı olsun.. ne lan bu.. oldu olacak 3 penaltı 1 gol, 4 gol 7 frikik, 12 taç 37 orta olsun.. bu böyle gitmez kardeşim.. Ezilenler iktidar olacak.. 1 korner, 1 korner olduğuyla kalacak.. penaltınında autunda haysiyeti ayaklar altına alınmayacak.. Top 1 YTL olacak.. Sorarım size Sayın FIFA, neden 3 korner? 3 aut deil de neden 3 korner? top kimseye çarpmıo.. şut çekiosun we dışarı çıkıo; ama buna aut deil de korner denio.. ne kadar mantıklı? bence müfredat tekrar gözden geçirilmeli..
oguzhan.naim
oguzhan.naim
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesaj Sayısı : 23
Nerden : İstanbul
Kayıt tarihi : 13/01/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz